Om Helene Fjells utstilling

Beate Evensen

– Når jeg kommer over toppen på Meheia og ser fjelltoppene, da senker roen seg i meg, sier Helene Fjell. Som fotograf og kunstner inspireres hun av omgivelsene.

Barnebarnet til kunstner Kai Fjell har tilbrakt mang en sommerferie og helg i Telemark, nærmere bestemt på familiens sommersted Minnesjord i Flatdal.

– Jeg husker at når vi kom til Notodden, så kjørte vi alltid gjennom sentrum og stoppet på et gatekjøkken øverst i byen. Og så handlet vi i en av matbutikkene lenger ned, men akkurat i gata her har jeg aldri vært før – og det er jo så hyggelig her, sier Helene Fjell, som rykket inn i Galleri Grette i Oscar Nissens gate onsdag for å montere utstillingen «Styrke», som åpner til helgen.

Foto: Beate Evensen

Etser i kobberplate

På veggene i galleriet henger svart-hvitt-bilder som viser akkurat det tittelen antyder. Det er styrke i både modellene og naturen de beveger seg i. Og titter du litt nærmere, ser du at det ikke er bare helt standard fotografier hun stiller ut. Hun er nemlig ikke bare fotograf, men også grafiker.

– Noen av disse bildene er en blanding av fotografi og grafikk, mens andre er rene fotografier. Det er spennende å jobbe videre med bildene og tilføre dem noe mer, forklarer kunstneren.

En egen avdeling i utstillingen viser hennes fotoetsninger, hvor fotografiet etses ned i kobberplater i syrebad for å skape en trykkplate. Deretter fylles sporene med sverte for å lage avtrykk.

– Ja, du kan si at det er en veldig tidkrevende og tungvinn måte å kopiere et bilde på, men resultatet blir mye mer enn originalfotografiet var, sier Helene Fjell og viser frem bilder som minner litt om motiver fra slitte, gamle stumfilmer. Nærmest trolske.

Foto: Beate Evensen

Inspirert av Krogvold

– Jeg jobber mest ute. Finner steder som appellerer til meg, så blir det et samarbeid mellom modellen og omgivelsene. Noen ganger dukker det opp uventede ting som gir bildene det lille ekstra. Ofte handler det om å plukke bort. Altså fange motivet uten forstyrrende elementer i bakgrunnen for eksempel, forteller Fjell, som også har vært modell for egne bilder, fordi hun mener det er viktig å vite hvordan det er å stå foran kameraet også.

I likhet med farfaren har hun brukt telemarksnaturen i noen av sine bilder. Men som regel når hun er i Flatdal, tar hun med seg et gammelt, analogt kamera, fremkaller filmene og henger dem til tørk på hytta.

Helene Fjell startet nemlig som fotograf lenge før digitalkameraene kom. Den gangen bildene fortsatt ble skapt i mørkerom, gikk hun på Norsk Pressefotografskole og startet yrkeslivet i avisbransjen.

GRAFIKK: Helene Fjell jobber også med silketrykk og litografi. Da kommer fargene mer frem i motivene hennes - og også hennes inspirasjon fra farfar Kai Fjell. Foto: Beate Evensen

– Det var vanskelig for meg å holde seg innenfor de rammene en pressefotograf har, når jeg helst ville skape og være kreativ. Så da jeg kom på en workshop med fotograf Morten Krogvold, oppdaget jeg at det var så mye mer jeg kunne få ut av et fotografi, forteller Fjell, som tror det finnes uendelige måter å videreutvikle et fotografi på. Hun har funnet de teknikkene hun foretrekker – i hvert fall så langt.

I galleriets underetasje er det mer farge i bildene. Der stilles nemlig hennes litografi og silketrykk ut. Hun er til stede på åpningen lørdag for å vise frem de ulike bildene.

Forrige
Forrige

SOMMERUTSTILLING 2023

Neste
Neste

Aktuell utstilling: STYRKE - Helene Fjell